Ostatnio natrafiłem na takie coś jak pismo elfów. Znalazłem taką ciekawą stronkę gdzie jest opisane jak pisać po polsku. Interesuje się tym ktoś ? Ja sam dowiedziałem się o tym dzisiaj rano więc znam tylko ogólne zasady pisania.
PS. Wie ktoś jak zapisywać następujące po sobie samogłoski (jak w wyrazie nauka) ? Dobrze myślę że trzeba zastosować nośnik ?
Ja się tym zainteresowałem i powiem, że to jest ciekawa i czasem przydatna rzecz. Można sobie napisać ściągę w tym języku na odwrocie kartki, a jak nauczyciel będzie się czepiać to można mu powiedzieć, że się nudziłeś i szlaczki rysowałeś . Od kilku miesięcy zabieram się za naukę tego, ale jakoś nie mam czasu, albo nie chce mi się uczyć czegokolwiek.
Tak. Z dodatkiem tablic z końca "Powrotu Króla". Trzeba go tylko odświeżać sobie co jakiś czas, bo łatwo zapomnieć.
Na meeting mogę wziąć notatnik i tam na jednej stronie mam rozpisany.
Masakra. Dzisiaj mój kolega i pasjonata Tolkiena przyniósł mi Atlas Śródziemia. Jak wiecie na większości książek Tolkiena jest obwódka z tekstem. Jak zacząłem to tłumaczyć to przez pięć minut siedziałem gapiąc się na nieprawdopodobieństwo tekstu. Pobawiłem się jednak i jakoś to wyszło. Sam tekst musiałbym dopracować, ale dzięki niemu nauczyłem się zastosowania jednej tengwy. Teraz już znam RZ. Jeszcze trochę mi brakuje.
To kwestia częstotliwości używania. Ostatnio często się nim zajmuję i właściwie nie muszę już patrzeć do tabeli. Jednakże kiedy dasz sobie spokój na dłuższy czas to zapominasz. Długo? Niezbyt. Miesiąc pisania nim w szkole i jako tako się go zna.