Wysłany: |1 Wrz 2008|, o 18:03 [Tutorial] Ciasto w 6 minut by MadEye&Mikul
Tak, tak, dobrze widzicie. Po dwuletniej przerwie od robienia tutoriali postanowiliśmy Was uroczyć nowym jointem w postaci tutoriala do czekoladowego ciasta w 4 minuty. A zatem lec gou!
Przepis jest na dwie porcje.
Potrzebne nam będą:
-8 łyżek mąki (oczywiście wszystkie łyżki to łyżki stołowe),
-8 łyżek cukru,
-4 łyżki kakao,
-2 łyżki proszku do pieczenia (jedno opakowanie ze zdjęcia),
-2 jajka,
-6 łyżek oleju,
-6 łyżek mleka,
-mikrofala.
Składniki:
Dodajemy osiem łyżek mąki:
Dodajemy osiem łyżek cukru:
Wsypujemy proszek do pieczenia:
Dodajemy 6 łyżek oleju:
Następnie 6 łyżek mleka:
Wbijamy 2 jajka:
Wsypujemy 4 łyżki kakao:
Tak wyglądają wszystkie składniki:
Dokładnie mieszamy:
Po chwili otrzymujemy masę gotową do wsadzenia do mikrofali:
Wkładamy do mikrofali, ustawiamy całą dostępną moc i 4 minuty (tutaj należy poeksperymentować z ustawieniami, bo co mikrofala to inne ustawienie, u Mikula były to 4 minuty i rozmrażanie na Very High):
Po wyjęciu otrzymujemy takie coś^^ (nie wygląda zbyt apetycznie, ale smakuje wprost odwrotnie proporcjonalnie do wyglądu ):
Po wyjęciu z miski:
Ciasto jest smaczne, można dodawać kawałki czekolady, orzechy i takie tam. Dla jednej osoby po prostu dzielimy składniki przez 2 oraz możemy użyć kubka. Smacznego!
Kręcę od: IV 2007
Ręka: Prawa
Wiek: 31 Posty: 3080 Skąd: Radom/Lublin Handel: 100% (+37, 0, 0)
Wysłany: |1 Wrz 2008|, o 20:37
"Yibas" napisał/a:
Na ile nastawić i na ile włożyć bo nie mam mikrofali
No to trudno chyba nie zrobisz sobie ciasta
BTW. Zjedzenie tego ciasta daje jakieś nadprzyrodzone moce? Albo chociaż ponadprzeciętne umiejętności w pen spinningu?
Jadłem prawie to samo, tylko w odrobinę innych proporcjach składniki i pieczone w piekarniku. Jeśi się nie mylę to dobre to jest pod warunkiem że się upiecze i nie wyjdzie zakalec.
Kręcę od: 10 stycznia 2008
Ręka: Prawa
Wiek: 30 Posty: 113 Skąd: Kraków Handel: 100% (+89, 0, 0)
Wysłany: |2 Wrz 2008|, o 12:31
zrobiłem już mase tlyko muszę dokupić kakao....czy kakao to musi być takie prawdziwe kakao czy takie do napoi np puchatek nesquick itp??? mam nadzieje ,że po 6 łyżkach oleju mnie nie przeczyści xD xD
Kakao prawdziwe np. Deco Moreno. Po 6 łyżkach na pewno nie przeczyści - do tego ciasta wydaje mi się że potrzeba więcej oleju po zbyt suche jest. W ogóle zmieniłbym przepis.
7 łyżek oleju, 1 lub 1,5 łyżki proszku do pieczenia i 3 łyżki kakao - wtedy na pewno nie będzie tak zamulać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach