Forum penspinning.pl Strona Główna  
  •  Regulamin  •    FAQ  •   Szukaj  •   Kalendarz  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Album  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Warning: Illegal string offset 'user_level' in /alt/home/webmaster.penspinning/html/forum/includes/bbcode.php on line 326

Warning: Illegal string offset 'user_level' in /alt/home/webmaster.penspinning/html/forum/includes/bbcode.php on line 326

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Pari
|21 Maj 2013|, o 20:01
Czy styl zależy od długopisu?

Czy styl zależy w jakimś stopniu od długopisu?
Tak
77%
 77%  [ 91 ]
Nie
22%
 22%  [ 26 ]
Głosowań: 117
Wszystkich Głosów: 117

Autor Wiadomość
Socus 
WawSpin

Kręcę od: 05.05.2009r.
Ręka: Prawa
Handel: 100% (+108, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 19:36   Czy styl zależy od długopisu?

Zakładam ten wątek, iż bardzo mnie to interesuje. Rozmawiałem z Gildorem (Piona [;), który oznajmił mi, iż nie znajdę na to jednoznacznej odpowiedzi. Mówił również, że opinie na ten temat są podzielone, więc chciałbym poznać wasze. Nieznalazłem podobnego tematu, a podobno nie potrzebnie szukałem.., gdyż takiego nie ma.

To tyle, może Ja wyraże swoje zdanie:
Uważam, iż długopis jakim kręcimy w nieznacznym stopniu wpływa na styl jaki uzyskamy w przyszłości (mowa o początkach kariery penspinnera), czy to kręcimy słabo wyważonym MX'em czy też kolosalnym Buster Cylem ma znaczenie.. Jak już ktoś mądry powiedział: Jeżeli kręcisz lekkim penem to Twoje palce przyzwyczajają się do tego rozkładu masy i robisz triki w odpowiedni dla siebie sposób. To samo tyczy się penów ciężkich, podzielam to zdanie. Jednakże dla mnie styl zależy tylko w niewielkim stopniu od długopisu, bardziej urozmaicają nasze kręcenie takie pierdoły jak wyginanie palców, to nadaje smaczek.
Lecz na PPP istnieje typowo busterowy styl.., połowa forum kręci Cylami, ich kąba wyglądają bardzo podobnie, nie mogą znaleźdź w sobie czegoś oryginalnego, swojego własnego stylu. Zobaczcie kąba kUzu, Sevena, Bonkury etc.. oni mają swój własny unikalny styl, więc jest możliwe uzyskanie bezwzględnie swojego trybu kręcenia (ofc nie starać się ich kopiować).

Czy swój własny styl można wykreować za pomocą długopisu? Czy może chodzi o coś innego? Tego chcę się dowiedzieć, lecz głównie interesuje mnie ta sprawa z penem..
od osoby wyższej rangą dowiedziałem się, iż śmiało mogę założyć ten temat gdyż taki nie był poruszany na tym forum..

Śmiało, wypowiadajcie się, zakładam również ankietę.
PTP Wymiany/Trades

Chlebny 
Użytkownik

Kręcę od: 4 XII 2008
Handel: 100% (+5, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 19:50   

IMO długopis jakim się kręci ma wpływ na styl. Gdy kręcimy lekkim penem, kręcimy szybko, dynamicznie, a gdy zaś kręcimy takim KT, to kręcimy wolno, płynnie i spokojnie.
Drugą ważną cechą w długopisie jest typ. Czy jest to single sided, np. mx, czy ballsign, rushon. Kręcąc nimi kręcimy szybko, ale też odpowiednio dla rozkładu masy, w takim mx'ie szarpiemy, a w ballsignie robimy to płynnie, gdyż ma na to wpływ rozłożenie masy.
Prosty przykład: kręcąc ballsignem przynajmniej odrobinę kopiujemy styl Bonkury, a mx'em tego nie zrobimy. Oczywiście wszystko zależy od umiejętności, jakimi penspinner dysponuje, bo wiadomo, że początkujący nie skopiuje stylu jakiegoś koxa, bo będzie miał za mało skilla w paluchach i nie będzie umiał skleić choćby porządnego freestyle'u, a taki doświadczony ps'er zrobi do.

Pen jakim kręcimy ma wpływ na nasz styl, ale jeszcze większy wpływ ma nasza dłoń, nasze palce, to jak je wyginamy, jakie są długie itp.

Na tym skończę.
Ostatnio zmieniony przez Chlebny |14 Kwi 2010|, o 19:53, w całości zmieniany 2 razy  
PTP Wymiany/Trades

Suriel 
Użytkownik

Kręcę od: 1.12.09
Ręka: Juz Obie :>
Handel: 0% (0, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 19:58   

W sumie ja bym powiedzial ze styl nie zalezy od dlugopisu. jedynie waznym aspektem jest waga pena i tak jak napisal chlebny ze lzejszymi sie kreci szybciej a ciezszymi plynnie i spokojnie. nie zgodze sie z tym ze na px3 jest styl busterowy (nie moge sobie przypomniec konkretnych przykladow na potwierdzenie <lol>)
"Socus" napisał/a:
Zobaczcie kąba kUzu, Sevena, Bonkury etc.. oni mają swój własny unikalny styl
kazdy ma swoj styl jedyny i wyjatkowy nie tylko oni.

p.s popracuj nad otrografia :)

>>>Pomozcie w rozwoju miasta<<<
>>>A tu dajecie moim ludzikom zatrudnienie :D <<<
PTP Wymiany/Trades

Ufo 
Facepalm Artists

Kręcę od: 10-09-08
Ręka: prawa
Handel: 100% (+153, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:04   

Nie zależy, a takie pieprzenie niektórych, że na busterze nic nie wykręcą fajnego to bullshit.

Połowa forum nie ma stylu, mówisz. To może dlatego, że: nie kręcą zbyt długo, nie są kUzami, Sevenami, Bonkurami, nie mają dużego zasobu tricków (im więcej ich umiesz, tym bardziej zróżnicowane comba wykręcisz), nie mają innych penów?

Nie wykreujesz swojego stylu za pomocą długopisu. To jest to coś czego się nie można nauczyć. Można próbować kopiować np. Bonkure (patrz s777), ale i tak wyjdzie wtedy coś innego. No chyba,że chcesz, zrobić to na siłe (w pewnym sensie wbrew sobie), ale wtedy bawisz się w Producta, który ma wszystko dopasowane do azjatyckiego stylu (w tym paznokcie, ustawienie kamery, mody :facepalm: )

qstra też najpierw prawie kopiował Pyraluxa a patrz na jego dzisiejsze combosy. Trzeba zaznaczyć, że qstra nigdy nie miał rushona a jednak potrafi.

ps. Co jak co, ale Buster to bardzo wygodny pen.

klik
PTP Wymiany/Trades

Rafau 
TSG

Kręcę od: I 2k8
Ręka: odkąd pamięta
Handel: 100% (+48, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:08   

Cytat:
Uważam, iż długopis jakim kręcimy w nieznacznym stopniu wpływa na styl jaki uzyskamy w przyszłości (mowa o początkach kariery penspinnera)

Imho nie prawda bo kazdy predzej czy pozniej znajdzie moda dla siebie i to na nim nabierze stylu.
Seven zaczynal na ciezkich modach(watercolor) a jego styl rowniez koksa na mx'ach

Cytat:
Gdy kręcimy lekkim penem, kręcimy szybko, dynamicznie, a gdy zaś kręcimy takim KT, to kręcimy wolno, płynnie i spokojnie.

A Makin nie kreci szybko i dynamicznie na KT?
PTP Wymiany/Trades

Marvin 
TOL

Handel: 100% (+25, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:20   

Suriel, iChlebny, nie mogę się z wami zgodzić co do tego że ciężkimi penami kręci się wolno a lekkimi szybko.
1. S777(btw. wielbię go) kręci często nie zmodowaną DC comssą, a kręci powoli płynnie i spokojnie. Generalnie z tego co widziałem to więcej osób kręci płynnie, powoli i spokojnie właśnie lekkimi modami. Dla czego? Powszechnie wiadomo, że np. rushonem zrobisz mniej bustów niż Cylem, a busty raczej przypisywane są jako dynamiczny trick i towarzyszą osobą, które kręcą szybko i dynamicznie. Kręcenie lekkim penem daje wrażenie jakby pen "pływał" po dłoni spinnera.
2. Wyobrażacie sobie kogoś kto kręci busterem powoli i spokojnie? Ja jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. W stylach osób którzy kręcą ciężkimi penami jest często dużo aeriali, bustów spreadów itp.

Według mnie to jakim penem kręcimy wpływa na nasz styl. Mini doświadczenie.
Zrób jakieś combo ciężkim penem, potem to samo combo zrób lekkim, łatwo zauważyć różnicę w wykonywaniu tych comb.

Peny SC czy DC?
Istnieje powszechne przekonanie, że SC mody są bardziej "wymagające". Według mnie jest to prawda tylko dla modów które mają przesunięty cog w stosunku do cop (przykłąd MX)

Tak według mnie to czym kręcimy wpływa na nasz styl.

Ps. Oczywiście od każdego podanego przeze mnie przykładu istnieją wyjątki.

Socus 
WawSpin

Kręcę od: 05.05.2009r.
Handel: 100% (+108, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:32   

dobra trzeba trochę sprostować:

Envy - z tym busterem to jak rozmawiałem z kimś (Chyba Mańskiem, ale nie jestem pewien), to mi bardzo dokładnie wyjaśnił o co chodzi, i to on przedstawił mi te dane. Nie pamiętam całości, skleroza ;/, ale chodziło mi z tym cylem o to, że te osoby które kręcą busterem mają bardzo podobny styl do siebie, czyli tak jakby Cyl nie jest uniwersalny, a każdy kręci nim bardzo podobnie, tudzież prawie tak samo jak inni.
Suriel - te koksy służą tylko jako przykład :razz: , a nad ortografią nie zapanuję, bo jestem dyslektykiem :mad:
Rafau - racja Makin kręci dynamicznie na KT

Sorry za zbędnego posta, ale chciałem podsumować pare spraw, i pamiętajcie to jest tylko moje zdanie, więc mnie nie krytykować pl0x, uważam, że każdy może mieć własne zdanie :facepalm: tak więc chętnie przeczytam jeszcze pare postów.. :grin:
Ostatnio zmieniony przez Socus |14 Kwi 2010|, o 20:38, w całości zmieniany 1 raz  
PTP Wymiany/Trades

Suriel 
Użytkownik

Kręcę od: 1.12.09
Ręka: Juz Obie :>
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:40   

"Marvin" napisał/a:
Wyobrażacie sobie kogoś kto kręci busterem powoli i spokojnie? Ja jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić

no moze nie busterem ale chyba tym modem co gildor na engc krecil (ct?) to raczej nie zasuwal jag tgv?? tylko wlasnie powili ladnie i spokojnie

>>>Pomozcie w rozwoju miasta<<<
>>>A tu dajecie moim ludzikom zatrudnienie :D <<<
PTP Wymiany/Trades

Furma 
Użytkownik

Kręcę od: Pażdziernik 2008
Handel: 84,62% (+11, 0, -2)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:51   

IMO pen ma bardzo duży wpływ na styl. Nie będe dużo pisać, bo nikt tego nie przeczyta. Śmiało powiem, że jakby każdy kręcił swoim selfmodem, miałby inny styl od reszty.

Respect +21
PTP Wymiany/Trades

Szczaku 
Użytkownik

Kręcę od: styczeń 2010r. Dużo przerw
Ręka: lewa
Handel: 100% (+13, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:54   

No ja tak samo uważam. Sam nawet zauważyłem, że jak kręcę np. Sub modem to kręcę inaczej (inne combo i styl trochę inny) niż np. Evo Sunburst. :) Tyle ode mnie.

PTP Wymiany/Trades

Mariusz 
TSG

Ręka: IRarka
Handel: 100% (+21, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 20:58   

Wyobraźcie sobie mięśnie w ludzkim ciele.

Wyobraźcie też sobie 2 bliźniaków, którzy zaczynają ćwiczyć na siłowni. Wyglądają niemal identycznie i mają podobne mięśnie, ale mają inne rodzaje treningów. Jeden używa małych ciężarów i dla niego jest ważne to ile powtórzeń zrobisz. Dla 2-giego natomiast ważne będzie to jak dużo będzie w stanie podnieść. Nieważne ile powtórzeń, ważne jaki ciężar.

Pytanie za 100 pkt. Myślicie, że ich mięśnie po jakimś czasie będą wyglądać inaczej? Odpowiedź może być tylko jedna. Tak! Będą wyglądać inaczej. Tak samo jest z penspinningiem. Jak używasz przez kilka miesięcy ciężkiego pena, to będziesz miał inny styl niż jeśli będziesz używał lekkiego MXa, albo inną Zebrę. Ale to musi być długi czas, nie starczy na to pare tygodni.

No i oczywiście są inne aspekty, nie mniej ważne, takie jak palce, upodobania, płeć (?). Gildor ma racje, nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi i tak szczerze, to nie widzę powodu jej szukać. Każdy macha czym i jak chce,a to jaki będzie miał styl to jego sprawa, ale oczywiście dyskudja może być ciekawa.

I nie wierzcie Enviemu, że stylu nie da się nauczyć/zmienić ;)

Jou

Rarka tu był.
PTP Wymiany/Trades

Szczaku 
Użytkownik

Kręcę od: styczeń 2010r. Dużo przerw
Ręka: lewa
Handel: 100% (+13, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 21:04   

No to jest mądra wypowiedź. I faktycznie, styl się po prostu ma a nie uczy się go. Można oczywiście go udoskonalać, ale styl się po prostu ma, no i tak samo z tą wagą pena. Zauważcie, że jak się kręci długo ciężkim to jak potem weźmie się do ręki lekkiego moda to jest duża przepaść. :)

PTP Wymiany/Trades

Ronadon 
Użytkownik

Kręcę od: 01-09-2008
Ręka: Lewa
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 21:15   

Właśnie styl się ma! Przepaść jest ale jednak jeśli ktoś lubi na przykład infinity to będzie je robił na ciężkim jak i na lekkim modzie. Oczywiście kształt długopisu ma znaczenie ale IMO to triki decydują o stylu a nie długopis.

Furma jak lubię sonica to nie ważne jakim długopisem będę go robił może to być taki jak ty podałeś albo nawet i zwykły ołówek.
@DOWN
Zgadzam się, ale nie zależy to od długopisu czy robimy dany trik wolniej czy szybciej tylko od naszych upodobań. A po za tym prędkość można wyćwiczyć.
Ja mam swoje zdanie ty masz swoje i dobrze. ale filmiku nie zrobię ani nie prześlę przynajmniej w najbliższym czasie.
Ale jeśli lubisz dany trik to nie rezygnujesz z jego wykonywania. I o to chodzi jaki kto lubi trick i jak je łączy a ustawień ręki i palców można się nauczyć.
Ostatnio zmieniony przez Ronadon |14 Kwi 2010|, o 21:55, w całości zmieniany 3 razy  
PTP Wymiany/Trades

Furma 
Użytkownik

Kręcę od: Pażdziernik 2008
Handel: 84,62% (+11, 0, -2)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 21:21   

"Szczaku" napisał/a:
I faktycznie, styl się po prostu ma a nie uczy się go.

lol, właśnie stylu sie uczymy poznając kolejne tricki.
Jak już był przykład siłowni to sie doczepie: żeby mieć jakieś mięśnie, trzeba ćwiczyć. Jeden bliźniak pakuje inaczej, drugi inaczej. Oboje mają inne mięśnie, to fakt, ale żeby takowe mieć, trzeba je sobie wyrobić.

Tak więc żeby mieć styl, trzeba go sobie "zrobić" a to jak będzie wyglądać w przyszłości zależy od sprzętu jakim kręcicie.

[ Dodano: Sro 14 Kwi, 2010 ]

"Ronadon" napisał/a:
triki decydują o stylu a nie długopis.

fail. pokręć sobie takim stylishem z odwróconymi tipami dr.gripa wsadzonymi w rurki line styla i mxem. Styl będzie taki sam?

@UP
no prosze Cie...
tym dociążonym stylishem sonica zrobisz o wiele wolniej niż ołówkiem... a prędkość spinningu też jest częścią stylu.

Właśnie nie, prędkość ZNACZNIE zależy od długopisu. Wątpie też, czy na wspomnianym przeze mnie stylishem z tipami dr.gripa kręciłbyś tak szybko jak np. zebrą.
Jeśli tak - video pl0x.

Respect +21
Ostatnio zmieniony przez Furma |14 Kwi 2010|, o 21:49, w całości zmieniany 3 razy  
PTP Wymiany/Trades

Dulek 
Użytkownik

Kręcę od: 1.03.07r
Ręka: Left
Handel: 100% (+33, 0, 0)
Wysłany: |14 Kwi 2010|, o 21:34   

Jasne, zmiana długopisu zmienia styl wypracowany na innej modyfikacji. Nie ma sensu znowu tego poruszać przeze mnie, bo wypowiedzi już jest nadto. :)

Jednak poruszę chyba jak dotąd nieomawiany temat. Bardzo ciekawym zjawiskiem jest to, że jeżeli dostajemy do rąk jakąś znaną modyfikację (Buster, MX, Zebra) to automatycznie próbujemy naśladować zapamiętane ruchy penspinnerów kręcących danymi długopisami. W przypadku Bustera to często są tzw. 'power tricki', czyli Spinnerpeem ;) . Z MX'em chcemy upodobnić się do japońskiego stylu (dynamiczny, szarpany). Natomiast Zebra u mnie od razu kojarzy się z oldschoolem i w głowie pojawia się automatycznie nkh_9. Od razu śmiało można udowodnić, że własnoręcznie zrobiony mod kształci zazwyczaj unikalny styl (najbardziej rozpoznawalni penspinnerzy w końcu kręcą swoimi długopisami).

No i na zakończenie jeszcze sprostuję jeden temat - na PPP faktycznie masa osób kręci Busteropodobnymi modami i jasne, style się na siebie nakładają, ale to wszystko wraz z upływem czasu przeminie. Ludzie zaczną dorzucać własne rozkminy i z nijakiego stylu powstaje również unikat, nawet kręcąc czymś bardzo znanym.
Ostatnio zmieniony przez Dulek |14 Kwi 2010|, o 21:35, w całości zmieniany 1 raz  
PTP Wymiany/Trades

Odpowiedz do tematu