Warning: Illegal string offset 'user_level' in /alt/home/webmaster.penspinning/html/forum/includes/bbcode.php on line 326

Warning: Illegal string offset 'user_level' in /alt/home/webmaster.penspinning/html/forum/includes/bbcode.php on line 326

Zobacz temat - Tengwar Fëanora

Forum penspinning.pl
Portal Polskich Penspinnerow

OFFTOP - Tengwar Fëanora

Thenar - |5 Gru 2010|, o 19:44
Temat postu: Tengwar Fëanora
Ostatnio natrafiłem na takie coś jak pismo elfów. Znalazłem taką ciekawą stronkę gdzie jest opisane jak pisać po polsku. Interesuje się tym ktoś ? Ja sam dowiedziałem się o tym dzisiaj rano więc znam tylko ogólne zasady pisania.

PS. Wie ktoś jak zapisywać następujące po sobie samogłoski (jak w wyrazie nauka) ? Dobrze myślę że trzeba zastosować nośnik ?

Shey - |5 Gru 2010|, o 19:48

Ja się tym zainteresowałem i powiem, że to jest ciekawa i czasem przydatna rzecz. Można sobie napisać ściągę w tym języku na odwrocie kartki, a jak nauczyciel będzie się czepiać to można mu powiedzieć, że się nudziłeś i szlaczki rysowałeś :mrgreen: . Od kilku miesięcy zabieram się za naukę tego, ale jakoś nie mam czasu, albo nie chce mi się uczyć czegokolwiek.
Akeien - |5 Gru 2010|, o 19:54

Umiem Tengwar, Argenthas Moria i niepotwierdzony hobbicki. Poza tym uczę się Aurek-Besha ( pismo z Star Wars).

Tengwar jest trudny, ale ładnie wygląda. Uczę się kursywy.

Komiłaj - |5 Gru 2010|, o 21:12

Widziałem kiedyś w necie kurs Quenya, ale się za to nie brałem.
Akeien, z kursów netowych się uczyłeś?

Akeien - |5 Gru 2010|, o 21:16

Tak. Z dodatkiem tablic z końca "Powrotu Króla". Trzeba go tylko odświeżać sobie co jakiś czas, bo łatwo zapomnieć.
Na meeting mogę wziąć notatnik i tam na jednej stronie mam rozpisany.

Volt - |8 Gru 2010|, o 14:00

Ja się właśnie za naukę tego wziąłem xd :razz:
Akeien - |8 Gru 2010|, o 19:02

Masakra. Dzisiaj mój kolega i pasjonata Tolkiena przyniósł mi Atlas Śródziemia. Jak wiecie na większości książek Tolkiena jest obwódka z tekstem. Jak zacząłem to tłumaczyć to przez pięć minut siedziałem gapiąc się na nieprawdopodobieństwo tekstu. Pobawiłem się jednak i jakoś to wyszło. Sam tekst musiałbym dopracować, ale dzięki niemu nauczyłem się zastosowania jednej tengwy. Teraz już znam RZ. Jeszcze trochę mi brakuje.
Maq - |9 Gru 2010|, o 07:52

A czytanie?
Poprostu wymawiam głoski odpowiadające znakom? Czy są jakieś zasady?

Akeien - |9 Gru 2010|, o 16:51

Widzisz pismo to pismo, a mowa to co innego. Można przecież pisać Tengwarem po elficku czy jak tam chcesz. Tak generalnie czytasz jak lecisz.

Dzisiaj odkryłem jakie tengwy odpowiadają "ą" i "ę".

Maq - |9 Gru 2010|, o 19:58

Czy ktoś oprócz Akeiena zna tengwar?
Lepiej mieć opinię kilku osób.

btw
Długo się uczyłeś, Akeien ?

Akeien - |10 Gru 2010|, o 06:15

To kwestia częstotliwości używania. Ostatnio często się nim zajmuję i właściwie nie muszę już patrzeć do tabeli. Jednakże kiedy dasz sobie spokój na dłuższy czas to zapominasz. Długo? Niezbyt. Miesiąc pisania nim w szkole i jako tako się go zna.